From ca42f54f43182f8eaf3ae984b529de452ed5a765 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: blboun3 Date: Tue, 20 Jun 2023 20:55:18 +0200 Subject: [PATCH] Update sushi.md --- sushi.md | 18 +++++++++--------- 1 file changed, 9 insertions(+), 9 deletions(-) diff --git a/sushi.md b/sushi.md index 26da52d..dae6faf 100644 --- a/sushi.md +++ b/sushi.md @@ -1,11 +1,11 @@ # Postup přípravy sushi Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls ## Suroviny -- 500g rýže (0.5kg) -- ~800ml vody (0.8dm³) -- 200ml rýžového octa (0.2dm³, ideálně 6.2%) -- 4 lžičky cukru (asi 24g, 0.024kg) -- 1 lžička soli (asi 6g, 0.006kg) +- 0.5kg rýže +- ~0.8dm³ vody +- 0.2dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%) +- 4 lžičky cukru (asi 0.024kg) +- 1 lžička soli (asi 0.006kg) ## Postup 1. Rýži dvakrát omyjeme ve vodě @@ -13,7 +13,7 @@ Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls 3. V mezičase smícháme ocet, sůl a cukr a mícháme než se pevné krystalky v octu rozpustí 4. Když je rýže uvařená přendáme jí do **dřevěné, plastové nebo skleněné** nádoby, **NE DO ŽELEZNÉ!**. Vyhýbáme se jakémukoliv kontaktu rýže s čímkoliv železným, ideální je dřevo, možný plast či sklo. 5. K rýži přidáme ocet smíchaný s cukrem a solí a promícháme (mícháme 60 - 120 sekund, ideálně dřevěnými hůlkami) -6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (30°C; 303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.) +6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (~303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.) 7. Rýži máme hotovou, na sushi ji použijeme jakýmkoliv způsobem jaký se nám hodí (nigiri, onigiri, sashimi, maki...) # Zpracování pro táborové množství @@ -21,6 +21,6 @@ Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls ## Suroviny - 2kg rýže - ~3.2dm³ vody -- 800ml rýžového octa (0.8dm³, ideálně 6.2%) -- 16 lžiček cukru (asi 96g, 0.096kg) -- 4 lžičky soli (asi 24g, 0.024kg) \ No newline at end of file +- 0.8dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%) +- 16 lžiček cukru (asi 0.096kg) +- 4 lžičky soli (asi 0.024kg) \ No newline at end of file