From d482d1f680bc7f77345090835e29738493a1118c Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: blboun3 Date: Tue, 20 Jun 2023 20:31:59 +0200 Subject: [PATCH] Add sushi.md --- sushi.md | 26 ++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 26 insertions(+) create mode 100644 sushi.md diff --git a/sushi.md b/sushi.md new file mode 100644 index 0000000..10154e5 --- /dev/null +++ b/sushi.md @@ -0,0 +1,26 @@ +# Postup přípravy sushi +Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls +## Suroviny +- 500g rýže (0.5kg) +- ~800ml vody (0.8l) +- 200ml rýžového octa (0.2l, ideálně 6.2%) +- 4 lžičky cukru (asi 24g, 0.024kg) +- 1 lžička soli (asi 6g, 0.006kg) + +## Postup +1. Rýži dvakrát omyjeme ve vodě +2. Rýži dáme vařit a necháme vařit asi 20 minut nebo tak dlouho než je rýže měkká a většina vody je pryč +3. V mezičase smícháme ocet, sůl a cukr a mícháme než se pevné krystalky v octu rozpustí +4. Když je rýže uvařená přendáme jí do **dřevěné, plastové nebo skleněné** nádoby, **NE DO ŽELEZNÉ!**. Vyhýbáme se jakémukoliv kontaktu rýže s čímkoliv železným, ideální je dřevo, možný plast či sklo. +5. K rýži přidáme ocet smíchaný s cukrem a solí a promícháme (mícháme 1 - 2 minuty, ideálně dřevěnými hůlkami) +6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (30°C; 303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.) +7. Rýži máme hotovou, na sushi ji použijeme jakýmkoliv způsobem jaký se nám hodí (nigiri, onigiri, sashimi, maki...) + +# Zpracování pro táborové množství +4 násobné množství (~64 maki rolls) +## Suroviny +- 2kg rýže +- ~3.2l vody +- 800ml rýžového octa (0.8l, ideálně 6.2%) +- 16 lžiček cukru (asi 96g, 0.096kg) +- 4 lžičky soli (asi 24g, 0.024kg) \ No newline at end of file