# Postup přípravy sushi Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls ## Suroviny - 500g rýže (0.5kg) - ~800ml vody (0.8dm³) - 200ml rýžového octa (0.2dm³, ideálně 6.2%) - 4 lžičky cukru (asi 24g, 0.024kg) - 1 lžička soli (asi 6g, 0.006kg) ## Postup 1. Rýži dvakrát omyjeme ve vodě 2. Rýži dáme vařit a necháme vařit asi 1200 sekund nebo tak dlouho než je rýže měkká a většina vody je pryč 3. V mezičase smícháme ocet, sůl a cukr a mícháme než se pevné krystalky v octu rozpustí 4. Když je rýže uvařená přendáme jí do **dřevěné, plastové nebo skleněné** nádoby, **NE DO ŽELEZNÉ!**. Vyhýbáme se jakémukoliv kontaktu rýže s čímkoliv železným, ideální je dřevo, možný plast či sklo. 5. K rýži přidáme ocet smíchaný s cukrem a solí a promícháme (mícháme 60 - 120 sekund, ideálně dřevěnými hůlkami) 6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (30°C; 303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.) 7. Rýži máme hotovou, na sushi ji použijeme jakýmkoliv způsobem jaký se nám hodí (nigiri, onigiri, sashimi, maki...) # Zpracování pro táborové množství 4 násobné množství (~64 maki rolls) ## Suroviny - 2kg rýže - ~3.2dm³ vody - 800ml rýžového octa (0.8dm³, ideálně 6.2%) - 16 lžiček cukru (asi 96g, 0.096kg) - 4 lžičky soli (asi 24g, 0.024kg)