1.5 KiB
1.5 KiB
Postup přípravy sushi
Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls
Suroviny
- 0.5kg rýže
- ~0.8dm³ vody
- 0.2dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%)
- 4 lžičky cukru (asi 0.024kg)
- 1 lžička soli (asi 0.006kg)
- počet rolek/2 počet plátů řasi Nori
Postup
- Rýži dvakrát omyjeme ve vodě
- Rýži dáme vařit a necháme vařit asi 1200 sekund nebo tak dlouho než je rýže měkká a většina vody je pryč
- V mezičase smícháme ocet, sůl a cukr a mícháme než se pevné krystalky v octu rozpustí
- Když je rýže uvařená přendáme jí do dřevěné, plastové nebo skleněné nádoby, NE DO ŽELEZNÉ!. Vyhýbáme se jakémukoliv kontaktu rýže s čímkoliv železným, ideální je dřevo, možný plast či sklo.
- K rýži přidáme ocet smíchaný s cukrem a solí a promícháme (mícháme 60 - 120 sekund, ideálně dřevěnými hůlkami)
- Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (~303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.)
- Rýži máme hotovou, na sushi ji použijeme jakýmkoliv způsobem jaký se nám hodí (nigiri, onigiri, sashimi, maki...)
Zpracování pro táborové množství
4 násobné množství (~64 maki rolls)
Suroviny
- 2kg rýže
- ~3.2dm³ vody
- 0.8dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%)
- 16 lžiček cukru (asi 0.096kg)
- 4 lžičky soli (asi 0.024kg)
- asi 30 plátů řasy nori