READMES/sushi.md

26 lines
1.4 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2023-06-20 20:31:59 +02:00
# Postup přípravy sushi
Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls
## Suroviny
2023-06-20 20:55:18 +02:00
- 0.5kg rýže
- ~0.8dm³ vody
- 0.2dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%)
- 4 lžičky cukru (asi 0.024kg)
- 1 lžička soli (asi 0.006kg)
2023-06-20 20:31:59 +02:00
## Postup
1. Rýži dvakrát omyjeme ve vodě
2023-06-20 20:51:37 +02:00
2. Rýži dáme vařit a necháme vařit asi 1200 sekund nebo tak dlouho než je rýže měkká a většina vody je pryč
2023-06-20 20:31:59 +02:00
3. V mezičase smícháme ocet, sůl a cukr a mícháme než se pevné krystalky v octu rozpustí
4. Když je rýže uvařená přendáme jí do **dřevěné, plastové nebo skleněné** nádoby, **NE DO ŽELEZNÉ!**. Vyhýbáme se jakémukoliv kontaktu rýže s čímkoliv železným, ideální je dřevo, možný plast či sklo.
2023-06-20 20:52:18 +02:00
5. K rýži přidáme ocet smíchaný s cukrem a solí a promícháme (mícháme 60 - 120 sekund, ideálně dřevěnými hůlkami)
2023-06-20 20:55:18 +02:00
6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (~303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.)
2023-06-20 20:31:59 +02:00
7. Rýži máme hotovou, na sushi ji použijeme jakýmkoliv způsobem jaký se nám hodí (nigiri, onigiri, sashimi, maki...)
# Zpracování pro táborové množství
4 násobné množství (~64 maki rolls)
## Suroviny
- 2kg rýže
2023-06-20 20:45:12 +02:00
- ~3.2dm³ vody
2023-06-20 20:55:18 +02:00
- 0.8dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%)
- 16 lžiček cukru (asi 0.096kg)
- 4 lžičky soli (asi 0.024kg)