Update sushi.md
This commit is contained in:
parent
8b0c566c41
commit
ca42f54f43
18
sushi.md
18
sushi.md
@ -1,11 +1,11 @@
|
||||
# Postup přípravy sushi
|
||||
Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls
|
||||
## Suroviny
|
||||
- 500g rýže (0.5kg)
|
||||
- ~800ml vody (0.8dm³)
|
||||
- 200ml rýžového octa (0.2dm³, ideálně 6.2%)
|
||||
- 4 lžičky cukru (asi 24g, 0.024kg)
|
||||
- 1 lžička soli (asi 6g, 0.006kg)
|
||||
- 0.5kg rýže
|
||||
- ~0.8dm³ vody
|
||||
- 0.2dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%)
|
||||
- 4 lžičky cukru (asi 0.024kg)
|
||||
- 1 lžička soli (asi 0.006kg)
|
||||
|
||||
## Postup
|
||||
1. Rýži dvakrát omyjeme ve vodě
|
||||
@ -13,7 +13,7 @@ Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls
|
||||
3. V mezičase smícháme ocet, sůl a cukr a mícháme než se pevné krystalky v octu rozpustí
|
||||
4. Když je rýže uvařená přendáme jí do **dřevěné, plastové nebo skleněné** nádoby, **NE DO ŽELEZNÉ!**. Vyhýbáme se jakémukoliv kontaktu rýže s čímkoliv železným, ideální je dřevo, možný plast či sklo.
|
||||
5. K rýži přidáme ocet smíchaný s cukrem a solí a promícháme (mícháme 60 - 120 sekund, ideálně dřevěnými hůlkami)
|
||||
6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (30°C; 303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.)
|
||||
6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (~303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.)
|
||||
7. Rýži máme hotovou, na sushi ji použijeme jakýmkoliv způsobem jaký se nám hodí (nigiri, onigiri, sashimi, maki...)
|
||||
|
||||
# Zpracování pro táborové množství
|
||||
@ -21,6 +21,6 @@ Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls
|
||||
## Suroviny
|
||||
- 2kg rýže
|
||||
- ~3.2dm³ vody
|
||||
- 800ml rýžového octa (0.8dm³, ideálně 6.2%)
|
||||
- 16 lžiček cukru (asi 96g, 0.096kg)
|
||||
- 4 lžičky soli (asi 24g, 0.024kg)
|
||||
- 0.8dm³ rýžového octa (ideálně 6.2%)
|
||||
- 16 lžiček cukru (asi 0.096kg)
|
||||
- 4 lžičky soli (asi 0.024kg)
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user