26 lines
1.5 KiB
Markdown
26 lines
1.5 KiB
Markdown
# Postup přípravy sushi
|
|
Na vytvoření asi 16 - 18 maki rolls
|
|
## Suroviny
|
|
- 500g rýže (0.5kg)
|
|
- ~800ml vody (0.8l)
|
|
- 200ml rýžového octa (0.2l, ideálně 6.2%)
|
|
- 4 lžičky cukru (asi 24g, 0.024kg)
|
|
- 1 lžička soli (asi 6g, 0.006kg)
|
|
|
|
## Postup
|
|
1. Rýži dvakrát omyjeme ve vodě
|
|
2. Rýži dáme vařit a necháme vařit asi 20 minut nebo tak dlouho než je rýže měkká a většina vody je pryč
|
|
3. V mezičase smícháme ocet, sůl a cukr a mícháme než se pevné krystalky v octu rozpustí
|
|
4. Když je rýže uvařená přendáme jí do **dřevěné, plastové nebo skleněné** nádoby, **NE DO ŽELEZNÉ!**. Vyhýbáme se jakémukoliv kontaktu rýže s čímkoliv železným, ideální je dřevo, možný plast či sklo.
|
|
5. K rýži přidáme ocet smíchaný s cukrem a solí a promícháme (mícháme 1 - 2 minuty, ideálně dřevěnými hůlkami)
|
|
6. Rýži necháme vyhladnout na pokojovou teplotu, možná o něco teplejší (30°C; 303.15K). Chlazení je možno urychlit větrákem nebo jiným umělým prouděním vzduchu (např. vějíř) ale vyhýbáme se přímému chlazení rýže (studená voda apod.)
|
|
7. Rýži máme hotovou, na sushi ji použijeme jakýmkoliv způsobem jaký se nám hodí (nigiri, onigiri, sashimi, maki...)
|
|
|
|
# Zpracování pro táborové množství
|
|
4 násobné množství (~64 maki rolls)
|
|
## Suroviny
|
|
- 2kg rýže
|
|
- ~3.2l vody
|
|
- 800ml rýžového octa (0.8l, ideálně 6.2%)
|
|
- 16 lžiček cukru (asi 96g, 0.096kg)
|
|
- 4 lžičky soli (asi 24g, 0.024kg) |